RSS

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΥΡΑ ΡΟΔΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

ELSA PAZOLIDOU
<<Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ>>

Ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα,με φόντο το Βερολίνο του 1933.
Η κεντρική ηρωίδα, η Κλάρα Βαίν,μία ανερχόμενη ηθοποιός, εγκαταλείπει την πατρίδα της, την Αγγλία, και πηγαίνει στο Βερολίνο, στα περιβόητα στούντιο UFA, προκειμένου να κάνει καριέρα στη γενέτειρά της μητέρας της

.Εκει γνωρίζεται με τη Χέλγκα, επίσης ηθοποιός, που την εντάσσει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας του Τρίτου Ράιχ!!!!
Η γνωριμία της στη συνέχεια, με την Μαγκντα Γκέμπελς,τη σύζυγό του υπουργού του Χίτλερ,την καθιερώνει σε κύκλο που αποτελείται από συζύγους αξιωματούχων του ναζί!
Ο Λίο Κουίν,θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή της, δημιουργώντας της ερωτικά συναισθήματα, αλλά και βάζοντας την να παίξει τον κυριότερο ρόλο της ζωής της! Θα την μυήσει στο χώρο της κατασκοπείας για το καλό της πατρίδας της, της Αγγλίας! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποκύψει στα φλερτ των ναζί και ειδικά στου υψηλόβαθμου στελέχους ,Κλάους Μίλερ,που την περιτριγυρίζει με ερωτικές διαθέσεις!
Η Μαγκντα όμως,θα της αποκαλύψει ένα μυστικό και θα της αναθέσει να φέρει σε πέρας μία επικίνδυνη αποστολή!
Οι καμπάνες τότε άρχισαν να χτυπάνε!!!!
Ο φόβος μόνιμα σύνοδος σε κάθε τους βήμα!Η στάση του σώματος ίσια και σκληρή, βλέμματα σταθερά χωρίς να προδίδουν το τρέμουλο της ψυχής τους! Ψυχρές φωνές στο τηλέφωνο σηματοδοτούν την έναρξη κάθε αποστολής, μικρής ή μεγάλης. Η απελπισία και η απαισιοδοξία των απλών καθημερινών Γερμανών πολιτών, είναι διάχυτη σ όλο το βιβλίο, με φόντο ένα προπολεμικό Βερολίνο, με το Τρίτο Ράιχ να κυριαρχεί παντού!!!!
Η ηρωίδα διασχίζει αυτό το Βερολίνο, με άγνοια κινδύνου στην αρχή, αλλά με θάρρος και τόλμη στη συνέχεια!
Κοινωνικοπολιτικές ίντριγκες με βασικό συστατικό την προδοσία. Αποτέλεσμα; Οι δολοφονίες όσων θα σταθούν εμπόδιο στον Χίτλερ και την παρέα του!!!!
Οι εβραϊκές επιχειρήσεις διώκονται και οι ιδιοκτήτες τους εξαφανίζονται σιγά σιγά!Ο Γερμανός πολίτης μιλάει χαμηλόφωνα και προσέχει και τη σκιά του!!!
Ένα μυθιστόρημα με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστές!!!!!Ενα ατμοσφαιρικό βιβλίο με έντονους φωτισμούς, με συχνές αναδρομές στο παρελθόν, με σκηνές στο δρόμο, με ήχο γυναικείων τακουνιών στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, με περίπλοκο σενάριο, με φόνους, ζήλια, απιστία και έγκλημα!!!!
Ζούμε τη διασκέδαση των υψηλόβαθμων στελεχών του Χίτλερ! Ζούμε την πολιτική τακτική μύησης των μικρών παιδιών στο κόμμα της "υγείας και της ευεξίας". Αντικρίζουμε μία τρομοκρατική σκιά πάνω από τον γερμανικό ουρανό!
Εξαιρετική μεταφορά του Βερολίνου εκείνης της εποχής με λεπτομέρειες στην καθημερινότητα των πολιτών!!!!
Ένα κινηματογραφικό βιβλίο με έντονες αντιθέσεις άσπρου- μαύρου,με έντονη συναισθηματική αγωνία, παραμορφωμένη πραγματικότητα συμπεριφορές χαρακτήρων που προέρχονται από το χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος!!!!Ένα βιβλίο με έναν έρωτα που τελικά κατευθύνει το τέλος!!!!
Η συγγραφέας,ίσως επηρεασμένη από τον σύζυγό της,τον Φίλιπ Κερ,κράτησε το ενδιαφέρον στα ύψη!!!! Δημιούργησε μία ακριβή αναπαράσταση εκείνης της εποχής, συνωμότησε, δολοφόνησε αγάπησε και στο τέλος αποφάσισε ότι έχει και συνέχεια!!!Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου